Home > AutoCAD: overzicht tips > AutoCAD tip: Layers Deel 3: Commando’s

AutoCAD tip: Layers Deel 3: Commando’s

De meeste gebruikers maken maar gebruik van een beperkt aantal commando’s die de Layers panel te bieden heeft. Daarom gaan we in deze tips & tricks wat dieper in op minder bekende functionaliteiten. De meeste functies zorgen ervoor dat u niet telkens uit een lange rij lagen de juiste keuze moet gaan maken.

Make current (LAYMCUR)

Selecteer een object in de tekening en activeer de functie Make current, de laag waarin dit object getekend is zal geactiveerd worden.

Match Layer (LAYMCH)

Selecteer 1 of meerdere objecten en activeer de functie Match Layer, selecteer daarna een object die in de laag staat waar de geselecteerde objecten in moeten komen.

Layer OFF (LAYOFF)

Selecteer een object waarvan men de laag aan of uit wenst te plaatsen, en activeer de functie Layer OFF.

Turn All Layers On (LAYON)

Een snelle manier om ALLE lagen aan te zetten.

Layer Isolate (LAYISO)

Selecteer één of meerde objecten die zich ook in verschillende lagen mogen bevinden en activeer de functie Layer Isolate, deze functie maakt alle lagen onzichtbaar waarvan geen objecten geselecteerd zijn. De lagen terug zichtbaar maken kan men doen via Turn All Layers On.

Layer Freeze (LAYFRZ)

Selecteer één of meerde objecten die zich ook in verschillende lagen mogen bevinden en activeer de functie Layer Freeze, deze functie bevriest alle lagen waarvan geen objecten geselecteerd zijn. De lagen terug ontdooien kan men doen via de functie Layer Thaw.

Layer Thaw (LAYTHW)

Een snelle manier om ALLE lagen te ontdooien.

Locked Layer Fading (LAYLOCKFADECTL)

Deze variabele (waarde -90 and 90) bepaalt in hoeverre geblokkeerde lagen zachter of harder worden weergegeven in combinatie met de functie Layer Lock.

Layer Lock (LAYLCK)

Activeer de functie Layer Lock en selecteer één of meerde objecten die zich ook in verschillende lagen mogen bevinden, deze functie blokkeert alle lagen waarvan geen objecten geselecteerd zijn. De lagen deblokkeren kan men doen via de functie Layer Unlock.

Layer Unlock (LAYULK)

Activeer de functie Layer Unlock en selecteer een object waarvan u de laag wenst te deblokkeren.

Layer Previous (LAYERP)

Deze functie maakt de laatste wijzigingen ongedaan die gemaakt zijn in de layer instellingen.

Change to currrent layer (LAYCUR)

Deze functie verplaatst één of meerdere geselecteerde objecten naar de actieve laag.

Copy objects to new layer (COPYTOLAYER)

Deze functie heeft tov de functie Copy de extra optie om het object ook nog in een andere laag te stoppen. Selecteer één of meerdere objecten, activeer de functie Copy Objects To New Layer en duid een object aan die in een specifieke laag ligt, daarna kan men deze via de normale Copy With Basepoint functie kopiëren.

Layerwalk (LAYWALK)

Met deze functie kan men “wandelen” doorheen alle beschikbare lagen in de tekening, de geselecteerde laag/lagen worden weergegeven, terwijl de rest van de lagen onzichtbaar gemaakt worden. Wanneer de optie Restore on exit geactiveerd staat, zullen na het afsluiten de originele instellingen teruggezet worden.

Deze functie bevat ook nog de optie Purge om lege lagen te verwijderen.

Viewport Freeze in all Viewports except Current (LAYVPI)

Voor deze functie dient u gebruik te maken van Viewports in Layout omgeving.

De beste methode is om op voorhand een viewport te activeren en daarna de functie Viewport Freeze in all Viewports except Current op te starten. Men dient dan een object te selecteren, de laag waarin dit object zich bevindt zal in alle viewports behalve de actieve viewport bevroren worden.

Delete Layer (LAYDEL)

Een laag kan men niet wissen via de gewone Delete Layer knop, tenzij deze geen objecten bevat. Met deze methode kan dit wel, echter worden de elementen die in de laag zitten ook gewist, als men hier geen probleem mee heeft, dan is dit een efficiënte manier om lagen te wissen waarvan men geen gebruik wenst te maken.

Layer States (LAYERSTATE)

Met Layer States kan men configuraties (groepen) maken van layers die men op die manier eenvoudig kan in & uitschakelen zonder elke layer apart aan en af te moeten zetten. In een volgende Tips & Tricks voor Layers zal hierop worden ingegaan.

Blijf op de hoogte

Ontvang de maandelijkse ECT-nieuwsbrief boordevol tips en weetjes.

Inschrijven / Uitschrijven

Volg ECT op FaceBook   Bezoek de LinkedIn-pagina van ECT

Contacteer ons

ECT BVBA
Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk)
Tel: +32 (0)800 24 830
Fax: +32 (0)3 281 62 11

Bekijk routebeschrijving

Q-for kwaliteitslabelQ-for kwaliteitslabel

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O105389